Header image  
line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 

DAKAWEE DU PLA DE LA JASSE

 Dakawee

large product photo 

Fotogalleri: dakawee.asatronskennel.se
Född: 2008-07-22 i Fitou, Frankrike
Reg. nr:
SE26768/2010
Höfter:
HD A/A Röntgen bilder
Armbågar:
0 ( ua )
Rygg
: ua vid 2 års ålder
Knän: ua
Mankhöjd:
61 cm vid 22 månaders ålder.
Kroppslängd: 64 cm
Vikt:
30 kg
Mentalt:
MH (skott:2), Cot 2 i Frankrike 2010
Tävling:
2:a pris i Lydnadsklass I, Godkänt vallanlagstest
Utställning:
3 x CACIB, CK, BIR. Best in show på inofficiell utställning, Gävle brukshundsklubb 22/9-2012. På Stockholm hundmässa 2012, ÖKK : 1, CK, BTKL : 2 och CACIB.

Dakawee är en härlig tik och lätt hund att ha. Hon tycker om andra hundar, får, katter, kor och hästar. Hon känner sig trygg i kopplet och drar inte efter bilar, cyklar och annat i rörelse. Hennes uppfödare sålde henne som valp men tog tillbaka henne p.g.a. dålig skötsel. Det var vid 8 månaders ålder och sedan var hon hos kennel Pla de la Jasse fram tills vi hämtade henne i mars 2010. Hon är en orädd hund som accepterar kontakt från alla människor.
Hon har en stor personlighet, en riktig dam som ligger alltid med korsade framben. Hon viftar med hela kroppen när hon blir glad. Hon är väldigt snabb och älskar att springa, hon är lätt att träna, lär sig snabbt och gillar att bära på saker.

Vallning
Dakawee har bra instinkter och är duktig att valla. Hon är snäll och går inte över i jakt. Hon är duktig på att läsa av djuren. Hon vallar både får och nöt. Från hennes första kull är det tre valpar som vallar. Vi tränar vallning så ofta som möjligt.
Film när Daka vallar ungdjur (nöt).
Film när Daka vallar får.

 

Dakawee var med i ett reportage om Vallande brukshundar i "Brukshunden". Bilderna ovan är från den artikeln.

Brunst sök - att leta brunstiga kor!
I december 2012 gick Dakawee and secialist-sök kurs på Nordiska hund. Där hon lärde sig leta och markera små dofter. Därefter har hon tränat på rulle markering (hon tar upp en rulle som hänger i ett halsband när hon ska visa att kon är bunstig). Och att markera brunstiga kor. Daka har haft lätt för brunstsöket, då hon har en nos över det vanliga och kan arbeta lugnt och systematiskt.

Daka på specialsöks utbildningen december 2012.

Daka tar upp rullen när hon ska visa vilken ko som är brunstig.

Daka pussar en kviga under träningen, hon är duktig på att ställa om från vallning till brunstsöket. Daka har tre valpar som också är duktiga i specialsök som kommer snart att vara klara brunstsök hundar.

Spår och sök
Dakawee är duktig på nosarbete. Det är en fröjd att se henne, går med nosen i backen och är väldigt noga. Hon har ett stort spårintresse.
Film när Daka spårar.
Sök gillar hon skarpt, där har vi lärt henne enligt canis metoden. Hon använder nosen och bjuder själv på att springa till främmande människor för klick och godis.

Lydnad
Det här kommer bli min framtida lydnads stjärna! Hon bjuder själv på många beteenden och klicker metoden fungerar väldigt bra med henne. Hon är balanserad och växlar snabbt mellan fart och lugn. Hennes favorit färdigheter är att snurra på pallen, handtarget och hennes fria följ har hon praktist taget lärt sig själv. Sist var vi bara några poäng från första pris (fick ett 2:a pris) men hon behöver mer träning på situationen.

Hon är också en duktig draghund och har en stor vilja framåt.
Se en film när Daka drar.

Utseénde
Hon är bra byggd med bra vinklar. Är väldigt stark och har explosiva rörelser.Tanteckningen har fin nästan rostbrun färg. Kraftig och fin svans som oftast hänger rakt ner.Vid hennes första CACIB på utställning i Gimo fick hon med följande bedömning: "Excellent type and proportion, still a little slim, typical nails, excellent color and tan, well angulated in front and back.Excellent eyes. Good enough ears. Excellent movement." Excellent, CACIB, BIR. Uppsala Läns kennelklubb, Gimo. 2011-09-11. Hon blev Best in Show på inofficiell utställning på Gävle brukshundsklubb 22/9-2012. På Hund 2012 (Stora Stockholm) fick hon sitt tredje CACIB och fick 1:a placering i öppenklass, CK och 2:a i bästa tik klassen, av 18 beauceroner med en fransk domare.

Planer
2012 fick Daka sin första kull, en kull med 5 hanar och 5 tikar. Hon var en jättebra mor och det var en riktigt bra och jämn kull. 2013 fick Dakawee sin andra kull D-kullen, tyvärr fick Daka juverinflammation och flera juverdelar fick opereras bort. Dakawee är nu en glad pensionär och kommer inte användas i avel mer.